Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

Ανανεώνοντας Τον Κήπο....

[Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Σπίτι και Κατασκευή στην Κέρκυρα']

 Δεν έχει μεγάλη σημασία πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο κήπος σας αλλά πόση όρεξη έχετε εσείς να τον μεταμορφώσετε σε προσωπικό σας χώρο. Ο κατάλληλος σχεδιασμός καθώς και η σωστή επιλογή υλικών και φυτών μπορούν να μετατρέψουν τον εξωτερικό σας χώρο σε ένα επιπλέον δωμάτιο, που θα μπορείτε να χαλαρώσετε, να διαβάσετε, να δεχτείτε τους φίλους σας ή ακόμη να εργασθείτε.

 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Ο κήπος στη σημερινή εποχή αρχίζει και απόχτα άλλη υπόσταση σε σχέση με το παρελθόν.Από τα χρόνια της Αρχαίας Αιγύπτου, που υπάρχει η πρώτη καταγεγραμμένη μορφή κήπου, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ο κήπος είχε κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Ήταν δείγμα πλούτου των ανώτερων οικονομικών τάξεων, σημείο κοινωνικών συναντήσεων ενώ το μέγεθος του καθόριζε την οικονομική ευημερία των ιδιοκτητών του.

Όλους αυτούς τους αιώνες, η αρχιτεκτονική των εξωτερικών χώρων άλλαξε περιόδους και στυλ ανάλογα με τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Έτσι από την αρχαία Αίγυπτο περάσαμε στην αρχαία Ελλάδα, στο βυζάντιο, στους μεσαιωνικούς κήπους αλλά και στους κήπους της ιταλικής αναγέννησης με αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Στη νεότερη ιστορία, τα σκήπτρα στο σχεδιασμό τοπίου κατέχουν τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία, οι όποιες και έχουν διαμορφώσει και επηρεάσει τις βασικές αρχές που επικρατούν σήμερα. 

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια του κήπου, όσο και του εξωτερικού χώρου αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Ίσως μετά την ολική τσιμεντοποίηση των μεγαλουπόλεων, ο άνθρωπος αναζητά και πάλι την επαφή με το περιβάλλον.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Φυσικά στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει σημαντικά το μέγεθος του κήπου. Ιδιαίτερα στις πόλεις τα μεγέθη είναι πόλη μικρότερα. Ανεξάρτητα όμως από το μέγεθος, ο κήπος είναι σημαντικό στοιχείο του σπιτιού.

Ο σχεδιασμός του είναι μια σύνθετη υπόθεση και χρειάζεται αρκετή σκέψη άλλα και συμβουλές από ειδικούς.

Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τη χρήση του κήπου. Θα είναι ένας χώρος για τα παιδιά, για κοινωνικές συναναστροφές, για φαγητό και συνεστιάσεις, για ηρεμία και χαλάρωση? Θα είναι χώρος για όλη τη διάρκεια της ημέρας ή μήπως της νύχτας?

Αφού καταλήξουμε στη χρήση του και τις ανάγκες του, τότε περνάμε στο στάδιο του σχεδιασμού. Εδώ η συμβουλές ειδικών είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα όταν πρέπει μεταφέρουμε τις ιδέες μας στο χαρτί. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μας παράγοντες όπως ο φωτισμός, το αυτόματο πότισμα, η παροχή ρεύματος και η ασφάλεια του χώρου. Σχεδιάζοντας το χώρος μας θα πρέπει να επιλέξουμε το στυλ που θέλουμε να δώσουμε στο κήπο μας.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛ

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο κήπο σας χαρακτήρα, στυλ και προσωπικότητα.

Το στυλ του κήπου θα πρέπει να εναρμονίζετε, τόσο με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του σπιτιού όσο και με την εσωτερική  διακόσμηση του χώρου σας. Άλλωστε ο κήπος είναι μια προέκταση του σπιτιού σας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζετε.

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ο χαρακτήρας της γύρω περιοχής. Ένα στυλ που διαφοροποιείτε εντελώς από το χαρακτήρα του χώρου, μπορεί να είναι πρωτότυπο και σοφά μελετημένο άλλα μπορεί και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Μεσογειακός κήπος

Το πιο οικείο στυλ που ταιριάζει απόλυτα στην Ελληνική φύση άλλα και στο κερκυραϊκό τοπίο. Ο μεσογειακός κήπος γεμίζει από μυρωδιές, ζωντάνια, χρώμα και ήλιο. Κήπος για χαλάρωμα, διασκέδαση και φαγητό. Χρησιμοποιήστε τα κλασσικά μεσογειακά χρώματα όπως μπλε, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο για τα κύρια δομικά στοιχεία.Η επιλογή των λουλουδιών μπορεί να γίνει μέσα από μεγάλη ποικιλία φυτών όπως γεράνια, μπουκαμβίλιες, μαργαρίτες, γιασεμιά, μυρτιές, νυχτολούλουδα και άλλα πολλά.

Φυτεύτε λουλούδια στο έδαφος ή προτιμείστε γλάστρες από τερακότα. Αν υπάρχει άνεση χώρου τότε επιλέξτε πορτοκαλιές, λεμονιές, κουμκουάτ ή ακόμη και ελαιόδεντρα.

Ethnic κήπος

Δώστε στο κήπος σας έναν Ethnic τόνο, μεταφέροντας στοιχεία από την Αφρική, το Ισλάμ, τη νότια Αμερική.

Χρησιμοποιήστε ψηφιδωτά, ανάγλυφες επιφάνειες, έντονα χρώματα, τρεχούμενο νερό τροπικά λουλούδια και φυτά, και όλα τα στοιχεία τον εξωτικών πολιτισμών.

Αντικαταστήστε το γκαζόν με λευκό χαλίκι, τοποθετήστε πέτρινα φαναράκια, και αντικαταστήστε τα πολύχρωμα λουλούδια με μπαμπού για να δώσετε στο χώρο σας άρωμα τις Άπω Ανατολής.

Επίσημος κήπος

Αναζητήστε την επισημότητα και αυστηρότητα της Ιταλικής Αναγέννησης και προσαρμόστε το κήπο σας στις κλασικές αρχές γεωμετρίας, αναλογίας και συμμετρίας. Ευθύγραμμα μονοπάτια, περίτεχνα έπιπλα, θάμνοι κλαδεμένοι σε γεωμετρικές φόρμες, μαρμάρινα γλυπτά και σιντριβάνια θα μεταμορφώσουν το κήπος σας σε αυτοκρατορικό.

Εξοχικός – Οικολογικός κήπος

Πέτρινοι και ξύλινοι φράχτες και ξύλινα έπιπλα θα δέσουν το στυλ του κήπου σας με το φυσικό περιβάλλον. Αφήστε τα φυτά να αναπτυχθούν ελεύθερα, χρησιμοποιήστε τοπικά υλικά, καλλιεργήστε φρούτα και λαχανικά, ενισχύστε τη ζωή μικροοργανισμών και εντόμων, χρησιμοποιείτε φυσικά λιπάσματα και να είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό και απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Μοντέρνος κήπος

Πειραματιστείτε με όλα τα μοντέρνα υλικά που υπάρχουν στην αγορά όπως μέταλλο, γυαλί, υαλότουβλο, πλαστικό. Κρατήστε το χώρο απλό. Επιλέξτε έντονα και καθαρά χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις. Φανείτε αυστηροί στην επιλογή φυτών και προτιμήστε χορτάρια, μπαμπού και λουλούδια με φωτεινά χρώματα.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ

Πριν επιλέξουμε τα φυτά που θέλουμε να φυτέψουμε, θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν το χώμα είναι κατάλληλο. Αρχικά θα πρέπει να απομακρύνουμε τυχόν σκουπίδια, μπάζα και πέτρες. Είναι πολύ πιθανόν η ποιότητα του χώματος να χρειάζεται βελτίωση. Η χρήση λιπάσματος, κοπριάς, φυτοχώματος θα προσθέσει επιπλέον ιδιότητες στο χώμα και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των φυτών μας. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεχτικοί τόσο στην επιλογή λιπάσματος όσο και στην επιλογή κοπριάς. Είναι καλό όλα αυτά να αγοράζονται από μαγαζιά και θερμοκήπια, όπου η ποιότητα θα είναι ελεγμένη και όπου θα αναγράφετε ο κατασκευαστής και η σύσταση τους.

Η επιλογή του φυτών που θα φυτέψουμε εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Ηλιοφάνεια, υγρασία, παροχή νερού, άνεμοι, είναι παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη των φυτών μας. Επίσης το στυλ που έχουμε επιλέξει για το κήπο μας, καθορίζει εν μέρει την επιλογή των φυτών μας.

 

Υπάρχουν πάντως αρκετά φυτά που μπορούν να δώσουν καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο κήπος μας μπορεί να περιλαμβάνει δένδρα, καλλωπιστικά φυτά, λαχανικά και φρούτα, αναρριχώμενα φυτά, αρωματικά φυτά κτλ. 

Δένδρα – Θάμνοι

Επιλέξτε δένδρα αιθάλη και φυλλοβόλα, ώστε να υπάρχει οπτικό ενδιαφέρον όλο το χρόνο. Δένδρα που παράγουν φρούτα μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα ειδικά πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα οπωροφόρα.

Αρωματικά – Καλλωπιστικά

Τα καλλωπιστικά φυτά είναι αυτά που θα δώσουν μορφή και χρώμα στο κήπο μας.

Φυτά με χρωματιστά λουλούδια, με περίτεχνο κορμό και σχήμα, εποχιακά ή μη, μεγάλα ή μικρά θα διακοσμήσουν το κήπο μας ενώ αρωματικά φυτά όπως μέντα, δυόσμο, ρίγανη, χαμομήλι θα γεμίσουν το χώρο μας μυρωδιές. 

 Αναρριχώμενα

Αναρριχώμενα φυτά όπως η μπουκαμβίλια, η πασχαλιά, το γιασεμί, εκτός από άρωμα προσφέρουν σκιά και προστασία από τον ήλιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά, μία γερή και αισθητικά καλή κατασκευή όπως μια ξύλινη πέργκολα ή μεταλλικά κάγκελα ή ακόμη ο τοίχος του σπιτιού μας.

Λαχανικά

Ο λαχανόκηπός μπορεί να έχει ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα αρκεί να έχει σχεδιαστεί καλά. Τι πιο ωραίο φυσικά από το να τρώμε φρέσκα λαχανικά από το κήπο μας, που εμείς οι ίδιοι έχουμε παράγει με το πιο φυσικό τόπο.

 Χλοοτάπητας - Γκαζόν

Το γκαζόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μεγάλους κήπους αλλά αυτό δεν αποκλείει ένα μικρό κήπο να έχει χλοοτάπητα. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η συχνή περιποίηση που απαιτητέ και το συχνό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Ο κήπος σας είναι πια έτοιμος. Είναι όπως ακριβώς τον ονειρευτήκατε. Είναι έτοιμος να υποδεχτεί εσάς και τους φίλους σας και να φιλοξενήσει κάθε ανάγκη σας. Όμως δεν έχετε τελειώσει ακόμη. Ο κήπος και τα λουλούδια σας θέλουν φροντίδα. Μη ξεχνάτε να ποτίζετε και να σκαλίζετε τα λουλούδια όταν είναι απαραίτητο, να κρατάτε το χώρο καθαρό, να συντηρείτε της μεταλλικές κατασκευές και να προστατεύετε τα έπιπλα από τη βροχή. Και φυσικά φροντίστε που και που να κάνετε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις για να ανανεώνετε το κήπο σας και φυσικά τη διάθεση σας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: