Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Διαμόρφωση Κήπου στην Ανω Κορακιάνα [υπό κατασκευή]














Αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση ιδιωτικού κήπου συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Ανω Κορακιάνας  Δήμου Φαιάκων. Αναμένεται  να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2009. Σύντομα περισσότερες φωτογραφίες.   

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Πισίνες

Παρασκευή 29-05-2009, θα είμαι καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή της Έλσας Κατωμέρη στον Pop fm και  στους 102.1 για να μιλήσουμε για τις   'Πισίνες στον κήπο - στυλ, διακόσμηση και τρόποι κατασκευής'.  

Παρασκευή στις 10:00 στους 102.1 ! ! !   

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Cafe - Bar Olympia Mare [υπό κατασκευή]








Cafe - Bar Olympia Mare, στην Μαρίνα των Γουβιών.  Αναμένεται  να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου 2009. Σύντομα περισσότερες φωτογραφίες.  

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Κουζίνα - Μπάνιο

Παρασκευή 22-05-2009, θα είμαι καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή της Έλσας Κατωμέρη στον Pop fm και  στους 102.1 για να μιλήσουμε για την   'Διακόσμηση και Λειτουργικότητα στο σχεδιασμό της κουζίνας και του μπάνιου'.  

Παρασκευή στις 10:00 στους 102.1 ! ! !   

 

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Παλαιά κατοικία στους Βαρυπατάδες [υπό κατασκευή]

21-04-2008

10-09-2008

05-11-2008


12-01-2009

15-05-2009

15-05-2009

15-05-2009

15-05-2009

Παλαιά κατοικία στο χωριό Βαρυπατάδες Κέρκυρας. Οι εξωτερικές πλευρές του κτιρίου κρατήθηκαν στην παλιά παραδοσιακή τους μορφή. Το εσωτερικό του σπιτιού διαμορφώθηκε ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες του νεαρού ιδιοκτήτη ενώ διατηρήθηκαν στο ακέραιο τα παραδοσιακά υλικά που υπήρχαν στο χώρο (όπως πέτρες, ξύλα κτλ).

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων


Σημειώσεις από την συμμέτοχή μου στην ραδιοφωνική εκπομπή της Έλσας Κατωμέρη στον Pop fm [15-05-2009] 

Στην εκπομπή συζητήσαμε για τους επαγγελματικούς χώρους και εστιάσαμε στα γραφεία και τα καταστήματα. Πιο αναλυτικά μιλήσαμε για:

  • Τις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές  διάφορες μεταξύ ιδιωτικών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
  • Φωτισμός - Χρώματα - Έπιπλα - Στυλ - Διακόσμηση γραφείων.
  • Βιτρίνα καταστημάτων
  • Φωτισμός - Χρώματα -  Στυλ - Ατμόσφαιρα  καταστημάτων.
Έγιναν αναφορές στην ψυχολογία των χρωμάτων στους  επαγγελματικούς χώρους, στα υλικά και στον φωτισμό. Επίσης  αναφέρθηκα στη διακόσμηση των χώρων διασκέδαση, εστιατόρια, μπαρ αλλά και σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια,  γυμναστήρια, spa  κτλ. 

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Κήπος στο Μπαρμπάτι [υπό κατασκευή]

12-02-2008

12-02-2008

06-03-2008

11-07-2008

11-07-2009

27-09-2009

26-11-2008

10-05-2009

10-05-2009 

Μελέτη κήπου στην περιοχή Μπαρμπάτι Κέρκυρας. Η μελέτη περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου, τον σχεδιασμό ειδικών κατασκευών (π.χ. πέργολα), μελέτη φωτισμού, μελέτη φύτευσης και τη διακόσμηση του χώρου. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008 και αναμένετε να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2009.  

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ανανεώνοντας Τον Κήπο....

[Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Σπίτι και Κατασκευή στην Κέρκυρα']

 Δεν έχει μεγάλη σημασία πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο κήπος σας αλλά πόση όρεξη έχετε εσείς να τον μεταμορφώσετε σε προσωπικό σας χώρο. Ο κατάλληλος σχεδιασμός καθώς και η σωστή επιλογή υλικών και φυτών μπορούν να μετατρέψουν τον εξωτερικό σας χώρο σε ένα επιπλέον δωμάτιο, που θα μπορείτε να χαλαρώσετε, να διαβάσετε, να δεχτείτε τους φίλους σας ή ακόμη να εργασθείτε.

 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Ο κήπος στη σημερινή εποχή αρχίζει και απόχτα άλλη υπόσταση σε σχέση με το παρελθόν.Από τα χρόνια της Αρχαίας Αιγύπτου, που υπάρχει η πρώτη καταγεγραμμένη μορφή κήπου, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ο κήπος είχε κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Ήταν δείγμα πλούτου των ανώτερων οικονομικών τάξεων, σημείο κοινωνικών συναντήσεων ενώ το μέγεθος του καθόριζε την οικονομική ευημερία των ιδιοκτητών του.

Όλους αυτούς τους αιώνες, η αρχιτεκτονική των εξωτερικών χώρων άλλαξε περιόδους και στυλ ανάλογα με τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Έτσι από την αρχαία Αίγυπτο περάσαμε στην αρχαία Ελλάδα, στο βυζάντιο, στους μεσαιωνικούς κήπους αλλά και στους κήπους της ιταλικής αναγέννησης με αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Στη νεότερη ιστορία, τα σκήπτρα στο σχεδιασμό τοπίου κατέχουν τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία, οι όποιες και έχουν διαμορφώσει και επηρεάσει τις βασικές αρχές που επικρατούν σήμερα. 

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια του κήπου, όσο και του εξωτερικού χώρου αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Ίσως μετά την ολική τσιμεντοποίηση των μεγαλουπόλεων, ο άνθρωπος αναζητά και πάλι την επαφή με το περιβάλλον.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Φυσικά στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει σημαντικά το μέγεθος του κήπου. Ιδιαίτερα στις πόλεις τα μεγέθη είναι πόλη μικρότερα. Ανεξάρτητα όμως από το μέγεθος, ο κήπος είναι σημαντικό στοιχείο του σπιτιού.

Ο σχεδιασμός του είναι μια σύνθετη υπόθεση και χρειάζεται αρκετή σκέψη άλλα και συμβουλές από ειδικούς.

Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τη χρήση του κήπου. Θα είναι ένας χώρος για τα παιδιά, για κοινωνικές συναναστροφές, για φαγητό και συνεστιάσεις, για ηρεμία και χαλάρωση? Θα είναι χώρος για όλη τη διάρκεια της ημέρας ή μήπως της νύχτας?

Αφού καταλήξουμε στη χρήση του και τις ανάγκες του, τότε περνάμε στο στάδιο του σχεδιασμού. Εδώ η συμβουλές ειδικών είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα όταν πρέπει μεταφέρουμε τις ιδέες μας στο χαρτί. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μας παράγοντες όπως ο φωτισμός, το αυτόματο πότισμα, η παροχή ρεύματος και η ασφάλεια του χώρου. Σχεδιάζοντας το χώρος μας θα πρέπει να επιλέξουμε το στυλ που θέλουμε να δώσουμε στο κήπο μας.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛ

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο κήπο σας χαρακτήρα, στυλ και προσωπικότητα.

Το στυλ του κήπου θα πρέπει να εναρμονίζετε, τόσο με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του σπιτιού όσο και με την εσωτερική  διακόσμηση του χώρου σας. Άλλωστε ο κήπος είναι μια προέκταση του σπιτιού σας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζετε.

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ο χαρακτήρας της γύρω περιοχής. Ένα στυλ που διαφοροποιείτε εντελώς από το χαρακτήρα του χώρου, μπορεί να είναι πρωτότυπο και σοφά μελετημένο άλλα μπορεί και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Μεσογειακός κήπος

Το πιο οικείο στυλ που ταιριάζει απόλυτα στην Ελληνική φύση άλλα και στο κερκυραϊκό τοπίο. Ο μεσογειακός κήπος γεμίζει από μυρωδιές, ζωντάνια, χρώμα και ήλιο. Κήπος για χαλάρωμα, διασκέδαση και φαγητό. Χρησιμοποιήστε τα κλασσικά μεσογειακά χρώματα όπως μπλε, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο για τα κύρια δομικά στοιχεία.Η επιλογή των λουλουδιών μπορεί να γίνει μέσα από μεγάλη ποικιλία φυτών όπως γεράνια, μπουκαμβίλιες, μαργαρίτες, γιασεμιά, μυρτιές, νυχτολούλουδα και άλλα πολλά.

Φυτεύτε λουλούδια στο έδαφος ή προτιμείστε γλάστρες από τερακότα. Αν υπάρχει άνεση χώρου τότε επιλέξτε πορτοκαλιές, λεμονιές, κουμκουάτ ή ακόμη και ελαιόδεντρα.

Ethnic κήπος

Δώστε στο κήπος σας έναν Ethnic τόνο, μεταφέροντας στοιχεία από την Αφρική, το Ισλάμ, τη νότια Αμερική.

Χρησιμοποιήστε ψηφιδωτά, ανάγλυφες επιφάνειες, έντονα χρώματα, τρεχούμενο νερό τροπικά λουλούδια και φυτά, και όλα τα στοιχεία τον εξωτικών πολιτισμών.

Αντικαταστήστε το γκαζόν με λευκό χαλίκι, τοποθετήστε πέτρινα φαναράκια, και αντικαταστήστε τα πολύχρωμα λουλούδια με μπαμπού για να δώσετε στο χώρο σας άρωμα τις Άπω Ανατολής.

Επίσημος κήπος

Αναζητήστε την επισημότητα και αυστηρότητα της Ιταλικής Αναγέννησης και προσαρμόστε το κήπο σας στις κλασικές αρχές γεωμετρίας, αναλογίας και συμμετρίας. Ευθύγραμμα μονοπάτια, περίτεχνα έπιπλα, θάμνοι κλαδεμένοι σε γεωμετρικές φόρμες, μαρμάρινα γλυπτά και σιντριβάνια θα μεταμορφώσουν το κήπος σας σε αυτοκρατορικό.

Εξοχικός – Οικολογικός κήπος

Πέτρινοι και ξύλινοι φράχτες και ξύλινα έπιπλα θα δέσουν το στυλ του κήπου σας με το φυσικό περιβάλλον. Αφήστε τα φυτά να αναπτυχθούν ελεύθερα, χρησιμοποιήστε τοπικά υλικά, καλλιεργήστε φρούτα και λαχανικά, ενισχύστε τη ζωή μικροοργανισμών και εντόμων, χρησιμοποιείτε φυσικά λιπάσματα και να είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό και απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Μοντέρνος κήπος

Πειραματιστείτε με όλα τα μοντέρνα υλικά που υπάρχουν στην αγορά όπως μέταλλο, γυαλί, υαλότουβλο, πλαστικό. Κρατήστε το χώρο απλό. Επιλέξτε έντονα και καθαρά χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις. Φανείτε αυστηροί στην επιλογή φυτών και προτιμήστε χορτάρια, μπαμπού και λουλούδια με φωτεινά χρώματα.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ

Πριν επιλέξουμε τα φυτά που θέλουμε να φυτέψουμε, θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν το χώμα είναι κατάλληλο. Αρχικά θα πρέπει να απομακρύνουμε τυχόν σκουπίδια, μπάζα και πέτρες. Είναι πολύ πιθανόν η ποιότητα του χώματος να χρειάζεται βελτίωση. Η χρήση λιπάσματος, κοπριάς, φυτοχώματος θα προσθέσει επιπλέον ιδιότητες στο χώμα και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των φυτών μας. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεχτικοί τόσο στην επιλογή λιπάσματος όσο και στην επιλογή κοπριάς. Είναι καλό όλα αυτά να αγοράζονται από μαγαζιά και θερμοκήπια, όπου η ποιότητα θα είναι ελεγμένη και όπου θα αναγράφετε ο κατασκευαστής και η σύσταση τους.

Η επιλογή του φυτών που θα φυτέψουμε εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Ηλιοφάνεια, υγρασία, παροχή νερού, άνεμοι, είναι παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη των φυτών μας. Επίσης το στυλ που έχουμε επιλέξει για το κήπο μας, καθορίζει εν μέρει την επιλογή των φυτών μας.

 

Υπάρχουν πάντως αρκετά φυτά που μπορούν να δώσουν καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο κήπος μας μπορεί να περιλαμβάνει δένδρα, καλλωπιστικά φυτά, λαχανικά και φρούτα, αναρριχώμενα φυτά, αρωματικά φυτά κτλ. 

Δένδρα – Θάμνοι

Επιλέξτε δένδρα αιθάλη και φυλλοβόλα, ώστε να υπάρχει οπτικό ενδιαφέρον όλο το χρόνο. Δένδρα που παράγουν φρούτα μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα ειδικά πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα οπωροφόρα.

Αρωματικά – Καλλωπιστικά

Τα καλλωπιστικά φυτά είναι αυτά που θα δώσουν μορφή και χρώμα στο κήπο μας.

Φυτά με χρωματιστά λουλούδια, με περίτεχνο κορμό και σχήμα, εποχιακά ή μη, μεγάλα ή μικρά θα διακοσμήσουν το κήπο μας ενώ αρωματικά φυτά όπως μέντα, δυόσμο, ρίγανη, χαμομήλι θα γεμίσουν το χώρο μας μυρωδιές. 

 Αναρριχώμενα

Αναρριχώμενα φυτά όπως η μπουκαμβίλια, η πασχαλιά, το γιασεμί, εκτός από άρωμα προσφέρουν σκιά και προστασία από τον ήλιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά, μία γερή και αισθητικά καλή κατασκευή όπως μια ξύλινη πέργκολα ή μεταλλικά κάγκελα ή ακόμη ο τοίχος του σπιτιού μας.

Λαχανικά

Ο λαχανόκηπός μπορεί να έχει ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα αρκεί να έχει σχεδιαστεί καλά. Τι πιο ωραίο φυσικά από το να τρώμε φρέσκα λαχανικά από το κήπο μας, που εμείς οι ίδιοι έχουμε παράγει με το πιο φυσικό τόπο.

 Χλοοτάπητας - Γκαζόν

Το γκαζόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μεγάλους κήπους αλλά αυτό δεν αποκλείει ένα μικρό κήπο να έχει χλοοτάπητα. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η συχνή περιποίηση που απαιτητέ και το συχνό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Ο κήπος σας είναι πια έτοιμος. Είναι όπως ακριβώς τον ονειρευτήκατε. Είναι έτοιμος να υποδεχτεί εσάς και τους φίλους σας και να φιλοξενήσει κάθε ανάγκη σας. Όμως δεν έχετε τελειώσει ακόμη. Ο κήπος και τα λουλούδια σας θέλουν φροντίδα. Μη ξεχνάτε να ποτίζετε και να σκαλίζετε τα λουλούδια όταν είναι απαραίτητο, να κρατάτε το χώρο καθαρό, να συντηρείτε της μεταλλικές κατασκευές και να προστατεύετε τα έπιπλα από τη βροχή. Και φυσικά φροντίστε που και που να κάνετε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις για να ανανεώνετε το κήπο σας και φυσικά τη διάθεση σας.

 

 

Κήπος Στους Αργυράδες [Portfolio]







Διαμόρφωση κήπου στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Αργυράδων. Η μελέτη περιελάμβανε τη δημιουργία ενός χωριάτικου κήπου που θα ήταν συμβατό με το περιβάλλον του χωριού. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά από την περιοχή ενώ πολλές κατασκευές (π.χ. πάγκος φαγητού) κατασκευάστηκε από ντόπιους τεχνίτες.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2007 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2008.  

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

‘Abra Catabra’ [portfolio]



Διακόσμηση καταστήματος με γυναικεία accessories Abra Catabra’ στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας.